Een woord van de voorzitters

Beste vrienden van de Wagner verenigingen,

De Belgische Wagnerkringen verwachten u in Brussel voor het congres van het Richard Wagner Verband International van 02 tot 06 november 2023. Wij hopen er een spannende en feestelijke editie van te maken.

Na de Covid-jaren en de annuleringen van opera’s en concerten, is het belangrijk dat Wagnerianen elkaar opnieuw ontmoeten.

Het congres biedt de gelegenheid om Rheingold te ontdekken, het eerste deel van de nieuwe Ring in Brussel, gedirigeerd door Alain Altinoglu en geregisseerd door Romeo Castellucci. De volgende delen van de Ring worden apart gebracht, tot december 2024. Het ziet er helaas niet naar uit dat later de hele Ring in één cyclus zal worden hernomen.

Dankzij de bevoorrechte relatie die we hebben met de Koninklijke Muntschouwburg, kunnen we u prioritaire reserveringen aanbieden, vóór de opening van de verkoop voor het publiek op 21 mei 2023. We hebben plaatsen gereserveerd in de 1e, 2e en 3e categorie voor de voorstelling Rheingold op vrijdag 3 november (avond) en zondag 5 november (namiddag). Het aantal plaatsen is echter beperkt en de plaatsen worden in de gevraagde categorie toegewezen in de volgorde van de aanvragen.

Het congres vindt plaats in Hotel Plaza**** in het centrum van Brussel, waar ook het galadiner zal plaatsvinden. We verkregen een zeer betaalbare prijs voor de luxekamers van het hotel. Op onze site vindt u in de rubriek “praktische informatie” twee rechtstreekse boekingslinks, één met de mogelijkheid tot annuleren, de andere, voordeliger, zonder annulering.

Het voorgestelde programma stelt de deelnemers in staat om de verschillende facetten van Brussel, één van de hoofdsteden van de Art Nouveau, te ontdekken door huizen te bezoeken van de grote architect Victor Horta. Ook is het mogelijk om het Europees district en het hoofdkwartier van de Europese instellingen te bezoeken. Tot slot zullen we de verschillende aspecten van het wagnerisme in de 19de eeuw uitdiepen, tijdens het symposium dat in de Munt zal plaatsvinden en tijdens museumbezoeken.

Tijdens uw verblijf kunt u ook de artistieke schatten van Brugge, het Venetië van het Noorden, ontdekken, een bezoek dat wordt afgesloten met een pianoconcert met transcripties van Wagner in het Concertgebouw.

Voor degenen die hun verblijf willen verlengen, is er de keuze tussen een bezoek van Antwerpen, Waterloo en Brusselse art-nouveau. Tijdens een bezoek aan Antwerpen met zijn vele artistieke schatten (Rubens, Van Dyck, Jordaens) ontdekt u onder andere Het Steen waar Wagner zijn Lohengrin heeft gesitueerd. In Waterloo is er een bezoek van het slagveld waar het lot van Europa zich afspeelde in 1815. Waterloo, biedt naast zijn monument en zijn uitzonderlijke panorama, een fascinerend museum dat deze verschrikkelijke dag van 18 juni 1815 illustreert. Tot slot, is er op deze vrije dag een mogelijkheid Brussel, centrum van Art Nouveau, te bezoeken. Dit is de herhaling van een bezoek dat reeds eerder werd aangeboden.

Wanneer en hoe inschrijven?

Individuele inschrijvingskosten bedragen € 85,- tot 1 juni (vervolgens stijgen ze naar € 95,- per persoon) om zowel de organisatiekosten als de statutaire zitting en de workshop op 3 november te dekken.

Inschrijvingen gebeuren uitsluitend via het elektronische formulier dat zichtbaar is in het tabblad “Inschrijvingen”. Als u een tablet of uw telefoon gebruikt, moet u op de 3 horizontale balken in de rechterbovenhoek klikken om het tabblad “registraties” te vinden.

Voor elke gereserveerde en betaalde activiteit ontvang je een ticket om te downloaden, uit te printen of op je telefoon te bewaren.

Let op: deze toeristische activiteiten kunnen alleen doorgaan als er voldoende deelnemers zijn ingeschreven. Als een activiteit wordt geannuleerd, zullen we u hiervan op de hoogte stellen en de betaalde prijs terugbetalen.

We kijken ernaar uit u te verwelkomen in België voor een onvergetelijk en opwindend verblijf.


Jean-Paul Mullier
Président
Cercle belge francophone Richard Wagner asbl


Bernard Huyvaert
Voorzitter
Wagner Vrienden vzw